Wie ben ik?

 

Als je op mijn site terecht bent gekomen, is dat waarschijnlijk omdat je herstellende bent van een eetstoornis, of meer wil weten over eetstoornissen.

Vaak als mensen weten dat je ziek bent, is dat het enige waar naar wordt gevraagd. Maar ook toen ik herstellende was van mijn eetstoornis, was ik meer dan alleen mijn ziekte. Sterker nog: ik ben Sophie, en ik hád toevallig een ziekte. Wat mij wel definieert?

Nou, verschillende dingen. Laten we beginnen met het feit dat mijn vrienden standaard hun eigen taart meebrengen op mijn verjaardag, omdat ze weten dat mijn variant áltijd aanbrandt. Dat ik zó snel lees, dat ik op een gemiddelde dag prima meerdere boeken uit kan lezen. Of dat ik nooit langer dan 5 minuten stil kan zitten (of mijn mond kan houden for all that matters), maar dat ik op de juiste momenten wél urenlang gedetailleerd kan schilderen. Wanneer ik me slecht voel, kruip ik het liefst achter mijn piano. Als ik blij ben wandel ik het liefst een rondje door Utrecht, terwijl ik met mijn opa en oma of een vriendin bel.

Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook vól voor. Wanneer ik enthousiast ben over iets, dan weet iedereen dat gelijk. Idem dito wanneer ik me ergens aan erger overigens. Als ik ergens een kortingscode tevoorschijn weet te toveren, vertel ik die direct aan al mijn familie en vrienden (want: een dag zonder korting is een dag niet geleefd). Ik vind het verschrikkelijk om iets voor de volle prijs te kopen. Wat ik het liefst koop? Boeken en jurkjes. Ik heb een kamer in mijn huis die we liefdevol hebben omgedoopt naar “de bibliotheek” en ik draag altijd jurkjes. En áls ik dan een keer een dag een broek draag, is mijn volledige omgeving in shock.

Ik heb de gewoonte al mijn argumenten wetenschappelijk te onderbouwen, tot iedereen er gek van wordt. Mijn sterkste eigenschap? Oprechtheid en betrouwbaarheid. Mijn slechtste eigenschap? Dat ik me soms véél te druk kan maken over kleine dingen. Mijn favoriete eten? Softijsjes met spikkels. Mijn meestgelezen boek? Harry Potter. Mijn lievelingskleur? Geel.

Zo kan ik nog ontelbare kleine dingen noemen, die mij maken tot de persoon die ik ben. 

Ik heb uit eerste hand ervaren dat er in behandelingen vaak niet wordt uitgegaan van het individu. En dat brengt me op het laatste, en misschien wel één van de belangrijkste weetjes over mij. Mijn droom.

Mijn droom is om mijn ervaring in te zetten op een manier die bijdraagt aan het vinden van een passende behandeling voor anorexia. Ik hoop ooit een boek te schrijven, een baanbrekend onderzoek doen, een eigen kliniek starten en meisjes helpen hun demonen te overwinnen. Maar dat is later.

Voor nu, is dit wie ik ben.

Gewoon Sophie, maar jij mag Soof zeggen.