De nutri-score

Het was een gewone woensdagavond, toen Pip en ik de supermarkt in liepen om onze wekelijkse boodschappen te halen. We maakten ons gebruikelijke rondje, tot mijn oog ineens viel op een gigantische sticker die op het koelschap geplakt was. “NUTRI-SCORE”, stond er met koeienletters.  

In één oogopslag zag ik wat de bedoeling was: vanaf nu zou de Albert Heijn elk product labelen met een letter. Van A tot E. Van groen tot felrood. Dit zou mensen moeten helpen om “gezonde” keuzes te maken, en via een app zou je ook nog eens tips kunnen krijgen over hoe je gezonder moet eten. Zo zou je leren over verborgen suikers en dikmakers.
A betekent dat het goed voor je is, en E betekent dat het product zo ongeveer kernenergie bevat, aldus de felrode kleur die de letter omringt.

Ik raakte verschrikkelijk in paniek. De yoghurt die ik in de kliniek had leren eten, werd volgens de albert heijn gelabeld met een B. Het toetje dat ik moest eten, kreeg een C. De aanbevolen liga was een slechte keuze, en de sap die ik moet drinken, was volgens de nutri-wijzer een rood label waard. Te veel suiker, was het oordeel.

Mijn hoofd ontplofte. “ZIE JE WEL”, riep mijn eetstoornis, “JE WORDT HIER DIK VAN!” Trillend zette ik de producten terug die we in mijn mandje hadden gedaan, terwijl ik ondertussen in mijn hoofd vrijwel alles van mijn eetlijst schrapte.

Op dat moment greep Pippa in. Ze loodste me zo snel mogelijk de winkel uit, en eenmaal buiten leidde ze me af tot ik enigszins gekalmeerd was.
Tijdens onze wandeling naar huis, kwam  de rust weer een beetje terug in mijn hoofd. Rationeel kan ik bedenken dat deze interventies gericht zijn op mensen met een ongezonde levensstijl, maar gevoelsmatig voelde ik me aangesproken.

Als vrouw die herstellende is van anorexia, kan ik gewoon niet begrijpen dat er mensen zijn die denken dat dit type acties slim zijn.
Allereerst kun je stellen dat geen enkel voedingsmiddel gezond of ongezond is. Voeding staat altijd in relatie tot elkaar, en kan niet per product beoordeeld worden. Wanneer we puur volgens deze nutri wijzer boodschappen zouden doen, zou het betekenen dat je alleen maar vetarme en suikerarme producten zou moeten aanschaffen. Maar wist je dat je brein glucose nodig heeft om te functioneren?  En wist je dat vitaminen niet goed worden opgenomen op het moment dat je niet voldoende vetten eet?

Een gebalanceerd voedingspatroon bestaat niet alleen uit “superfoods”, evenmin als het bestaat uit alleen maar “cheatdays”. Je kunt een beker vla niet als slecht beoordelen, als je niet weet wie het eet, en in welke verhouding hij of zij het eet. Dit verschilt per persoon, per lichaam en per levensstijl. En als jij een probleem hebt met je gezondheid, kun je beter naar een specialist gaan, dan een albert heijn app te laten zeggen wat je wel of niet moet eten.

Dus toen we op weg naar huis waren en onderweg een andere supermarkt tegenkwamen, liepen pip en ik daar naar binnen. En toen Pip me vragend aankeek toen ze mijn vaste middag-koekjes pakte, knikte ik ja.  
Dan maar een rode score volgens de Albert Heijn.

Als ik in het echte leven maar gezond ben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *